Descriere
Vasconi , anii '80, invechit 20 ani in butoaie de stejar. Vinars românesc de tradiție, obținut prin învechirea distilatelor nobile din vin în butoaie de stejar, rezultatul fiind un produs deosebit de catifelat și perfect echilibrat. Gustul și aroma îi conferă o eleganță aparte, care va contribui cu siguranță la onorarea ocaziilor speciale.
Vasconi XO Millenium este un vinars memorabil, care se obține din distilate de vin nobil, care sunt învechite în butoaie de stejar. Vechimea distilatelor depășește 20 de ani.
O sticla de coniac dintre ultimele cateva mii de sticle de coniac "Vasconi", produs prin invechirea naturala a distilatului din vin nobil in butoaie de stejar timp de 20 ani.
De ce din stejar? Pentru ca stejarul imprima (în timp) distilatului culoare naturala maron, iar taninul din doage îi forma un buchet inconfundabil. În aceste butoaie trebuia sa «zaca» cel putin cinci ani, înainte de a fi dat pe piata.
Vorbim de Vasconin la trecut deoarece acesta nu se mai produce de peste 15 ani avand in vedere ca Vascovin S.A. Vaslui a intrat in faliment si a fost vanduta.
Cum se bea vinarsul
Pentru a aprecia calitatile unui vinars, se procedeaza in mod identic ca la bautura originala, cognac.
Se toarna in pahare speciale, incolore, cu picior si cu gura ingusta. Astfel aroma se concentreaza si poate fi simtita mai puternic. Paharul se roteste usor si se tine intre palme pentru a-i mari temperatura. In acest mod se elibereaza parfumul vanilat inmagazinat in perioada de invechire in butoaie de stejar. Mirosul este grozav si te îndeamnã sã treci si la pasul urmator: savurarea
Vinarsul se consuma la temperatura camerei, care este de circa 18° C. Se serveste intotdeauna dupa masa, nefiind un aperitiv. Vinarsul, ca si coniacul, capata proprietatile speciale doar in contact cu lemnul de stejar; perioada cat a stat in sticla nu influenteaza calitatea acestuia.